Zajímavé antibiotikum,

20.1.2014
Citace:
Culp, E.J., Waglechner, N., Wang, W. et al. Evolution-guided discovery of antibiotics that inhibit peptidoglycan remodelling. Nature 578, 582–587 (2020). https://doi.org/10.1038/s41586-020-1990-9
Zdroj
struktura nového antibiotika

které zabraňuje likvidaci poškozených bílkovin v bakteriálních buňkách, připravili v laboratoři prof. Jasona Sella z Brown University v americkém Providence. Váže se na protein ClpP, do jehož dutiny se normálně naváže bílkovina určená k likvidaci. Nové antibiotikum, které je chemicky modifikovaným acyldepsipeptidem (ADEP), dutinu překryje a neumožní do ní přístup žádné další molekule. Bakterie se zahltí vlastními odpady. Zajímavé je, že chemickými změnami, které zvýší tuhost molekuly, vzroste její účinnost 1.200 krát. Laicky řečeno, dutinu překrývá tužší, lépe přiléhající víko. Nalézání stále nových antibiotik má velký význam, protože neustále vznikají nové kmeny bakterií odolné vůči dosavadním typům.

Depsipeptidy jsou bílkoviny, v nichž některé pro bílkoviny typické tzv.peptidové vazby -C(O)N(H)- nahrazuje esterová vazba -OC(O)-. Navázáním karboxylových kyselin na tento řetězec vzniknou acyldepsipeptidy.

Chemická struktura glykopeptidů korbomycinu a komplestatinu. 28.2.2020: I velmi rezistentní bakterie jako zlatý stafylokok (Staphylococcus aureus) hubí nová skupina antibiotik. První autorka studie Elizabeth J. Culp z McMaster University v kanadském Hamiltonu uvádí: „Bakterie mají na vnější straně buněk buněčnou stěnu, která jim dává tvar a je příčinou jejich odolnosti. Antibiotika jako penicilin ničí bakterie tím, že brání budování buněčné stěny. Antibiotika, která jsme našli, fungují tak, že dělají pravý opak - brání jejímu rozpadu. To je rozhodující pro dělení buněk. Aby buňka mohla růst, musí se rozdělit a rozšířit. Pokud úplně zablokujete rozpad buněčné stěny, jako byste ji zavřel do vězení, takže nemůže expandovat ani růst.“ Konkrétně jde o molekuly tvořené aminokyselinami a sacharidyglykopeptidy? korbomycin (corbomycin) a komplestatin (complestatin), jejichž chemickou strukturu vidíme na obrázku.

 
Odeslat komentář k článku "Zajímavé antibiotikum, "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Zajímavé antibiotikum, " e-mailem

Diskuse/Aktualizace